Dreceres

dissabte, 1 de setembre de 2012

Cabaces: de Cavaloca a la Foradada

Tal com teníem decidit avui ens allarguem fins Cabacés, allí està el Carles i ens ensenyarà una part d'aquelles contrades, esperem tenir un bon dia i que puguem acabar la ruta que ens proposi sense que ens mullem.

De sortida una cosa ja és diferent, la calor que fins aquesta setmana hem patit ha desaparegut per complert i quan arribem a Cabacés el dia està tapat i fa més aviat fred, 14ºC, una mica d'aire sense arribar a vent, es a dir un dia ideal per fer la ruta dura que de segur ens ha preparat. De fet per aquest voltants de Cabacés i del Priorat, per extensió, les pujades sempre són molt exigents, però cal fer-les per poder gaudir de les boniques panoràmiques que després contemplem.

Avui en som 13, Carles – Dani – Joan – Joan Carles – Josep – Jordi – JuanLu - Lluís – Lluís S. - Salvador – Sergi – Toni – Xavier, i a 2 quarts de nou ja ens posem en marxa.
Sortim des de l'aparcament que hi ha abans d'entrar al poble i comencem a pujar ja des de l'inici, 3 km de pujada forta, un 10% de mitjana, fins al coll de Cavaloca. El fred ja ha desaparegut, mentre pujàvem, però els que esperen per fer l'agrupament es queixen que l'aire és fresquet. Al davant tenim la zona que es va cremar en el darrer incendi en el mes de juny, es una taca marro entre el pinar de la Canaleta, es pot dir que encara es va tenir sort de poder-lo controlar a temps.
Tenim un petit descens per tornar a pujar un tram de 1,5 km també al 10% de mitjana, però amb rampes més dures. En aquest coll ja podem contemplar els espadats de la serra Major del Montsant. D'aquí a Mas Deu és ràpid i allí descansem una mica tot i veient la enorme vista que hi ha de tot el Priorat i fins i tot de la Ribera. Hi passem una estona reconeixent tos els pobles que es veuen, la Morera, Poboleda, Torroja, la Vilella Alta i Baixa, Gratallops, Falset, Bellmunt, Lloà, la Figuera, Masroig, ... i Tivissa.
Quan arribem a la cabana del Creuetes, tota feta de pedra seca, iniciem una llarga sendera, amb trams ràpids però tota ella amb molta pedra solta i per tant tota ella requereix molta atenció per no patir cap ensurt. Es passa entre dos barrancs profunds, molt verticals, fins que es baixa per un corriol cap a la cruïlla del camí de Cabacés a la Vilella Baixa. Girem a la dreta i enseguida arribem al pont medieval del barranc de Cavaloca, sorprenent, al mig del no res, en un lloc tan aspre i solitari.
Tenim de remuntar les bicicletes fins al camí de mas Roger on descendim fins a la carretera i seguim el riu Montsant per la seva riba esquerra, per un camí bo al començament però que al arribar al moli del Moliner es va enherbant i tot i que sempre es veu marcat arriba un moment que sembla que s'hagi perdut del tot per la invasió d'esbarzers, canyes, fonolls i gram. A la fi arribem a una zona de roca on hi ha uns tolls, ara secs per la manca d'aigua al riu, que deixa entreveure la seva bellesa i tranquilitat de la zona.
Aquí comença una nova remuntada fins al mas de les Vinyes i la carretera que ens ha portat a Cabacés per prendre-la per arribar-nos al pont medieval sobre el riu Montsant, en un punt que el riu fa un gran gorg sobre el que s'alça imponent.
El retorn a Cabacés el fem pel camí de la Foradada, que s'inicia amb una pujada constant, però que tal com ens havia avisat el Carles té unes rampes molt dures, concretament uns 300 m del 20% que ens ha deixat a tots fosos. Sort que ja era la darrera rampa del trajecte.
Contemplem la Foradada i l'amplia panoràmica de Cabacés per tot seguit baixar per un camí molt ràpid i que cal fer amb compte de no sortir per la tangent, però sempre divertit per les derrapades que es fan amb el terra solt del camí.
Una vegada arribats, carregades les bicis i eixuts anem a prendre un refresc i unes patates per comentar tos plegats la sortida que malgrat la seva exigència ens ha sorprès de descobrir el que tenim tan a prop del lloc on vivim i que desconeixíem.

Cap comentari:

Publica un comentari