Dreceres

dissabte, 17 de novembre de 2018

Ermites de l'Esquerra de la Cubeta Nord de la Ribera


Quan ens trobem a les 8 del matí al Parc Central el dia està tapat encara que no hi ha previsió de pluja, fa una temperatura fresca però agradable, el que tot fa pensar que tindrem un bon dia per pedalar. Aquest cop solament som 7 ciclistes: Ramon C, Josep, Ignasi, Carles, Ramon L, Simon i Ramon A.
Comencem a pedalar a Vinebre amb l'objectiu de conèixer els llocs emblemàtics dels pobles situats a l’Esquerra de la Cubeta Nord de la Ribera d’Ebre.

track del dia
Sortim per la zona de les illes a trobar el pont per creuar l’Ebre ja que ens aproparem primer a Flix per un camí que ens porta a l'entrada de la central Nuclear d’Ascó, remuntar per la vora del desviament i canalització del barranc de Potxos, i per continuar pel camí de les hortes de Flix.
Entrem al poble just per la resclosa del canal que es va habilitar per permetre el trànsit fluvial quan es va construir la presa de Flix, al costat mateix de la central hidroelèctrica per on es desvia tot el cabdal del riu tot travessant l’istme per un túnel. Una visió del poble i totes aquestes infraestructures insòlita per a la majoria de tots nosaltres.

Travessem el casc antic del poble i ens dirigim al primer objectiu, el Castell Nou, de fet ha estat una reconstrucció tant important que les indicacions així ho mencionen. La pujada fins al cim es pronunciada i ens exigeix el primer esforç important. La recompensa es agraïda ja que la vista que es domina és molt amplia apreciant-se tot el meandre que forma el riu. A aquesta hora es respira una tranquil·litat màxima ja que al no moure’s res hi ha un silenci absolut que fins i tot sap greu trencar-lo al parlar.

El descens altre cop cap el poble és ràpid, tornem a travessar el riu, per sobre la
presa, i tot seguit agafem un sender que va seguint el riu fins arribar a la desembocadura del riu de la Cana on seguim la seva vall fins trobar el camí que ens puja molt progressivament fins l’ermita de la Mare de Déu del Remei on arribem per una sendera curta però força tècnica.
Primer punt d’avituallament tot contemplant l’ermita, l’edificació adjunta i el llogaret per seguir amb baixada rapidíssima fins al pont de la Palma i prendre immediatament cap al racó del Millars on al final de la vall ens trobem unes rampes molt fortes que ens obliga a treballar fort. Quan arribem al fons de la vall cal fer una remuntada a peu per saltar un petit coll fins a la vall de Vingalis que la travessem i seguim pujant per l’altra vessant fins a trobar la pista que va de Flix a la Palma d’Ebre. Ha estat un tram dur que ens ha obligat a pedalar amb força per assolir gairebé la cota més alta de la jornada.
El que podria haver estat un tram pla, ja que fins a la Palma no hi ha diferència de nivell, esdevé un trenca cames total ja que travessem un seguit de valls, Comadevaques, Tormells, Comitjanes i Quarterades, per poder arribar a la següent fita, el Pi de Cal Pino, un arbre monumental catalogat. Esta la punta més alta del dia, el que vol dir que ara ens queda un llarg descens o això esperem.

Abans passem pel poble, que està a tocar, on visitem les restes de l’antic Castell, l'església romànica del Segle XII-XIII, i l'església nova i parem a reprendre forces menjant un entrepà que a tots ens senta a glòria.

Sortim del poble per la font, construïda pels àrabs, on ara hi ha un àrea recreativa i per sendera força divertida que ens porta fins a la carretera que va a Vinebre que seguim un tram de 3 km i desviar-nos travessant el barranc del Toll de l’Estret per un camí ample que deixem aviat per enfonsar-nos al fons del barranc que travessem altre cop a gual.

Després de remuntar un marge per que està inundat el camí anem seguint el rierol que corre pel fons de la vall per un camí gairebé inexistent al principi i per una pista molt millor que ens porta ràpidament al Toll de l’Estret.
Aquí comença el darrer ascens important del dia fins culminar la serra del Rovelló per una pista ampla amb un bon terra el que fa que sense excessiva dificultat ho superem malgrat que l’acumulació de km comença a fer estralls a les cames. Des del coll es contempla una amplia vista amb la Torre de l’Espanyol al fons i la resta de la cubeta.

Si dur ha estat l’ascens més ràpid encara és el descens, per pista asfaltada, i en un no res ja estem al fons del barranc de la Torre i gairebé planejant ens arribem fins el poble on ens apropem a veure la façana de l'església de Sant Jaume. Ara ja tenim ganes de completar la volta, pel que continuem sense descans cap a l’ermita propera.
La sortida de la Torre és en baixada curta i continua planejant fins prop de l’ermita, solament és al tram final que hi ha una mica de pendent per arribar a la petita ermita de Sant Antoni.

La sortida la fem per una sendera que encara puja una mica, de bon fer, i tot seguit esdevé amb una sendera amb trams plans i d’altres amb forta baixada molt divertida per mig del bosc que ens deixa just al damunt del poblat ibèric de Sant Miquel de Vinebre.

Fem una visita ràpida del poblat i contemplem la magnifica vista sobre el pas de l’Ase abans de continuar fins a l’enorme ermita de Sant Miquel de Vinebre.

Ja solament queda el retorn fins al poble per camins interns fins el d’Esclapés per continuar per pista asfalta fins el poble.
Ha estat un gran dia i fent recompte dels punts d’interès visitats són: Castell de Flix, ermita de la Mare de Déu del Remei, El Pi de Cal Pino, església romànica de la Palma d’Ebre, Font vella de la Palma, ermita de Sant Antoni de la Torre, Poblat ibèric i ermita de Sant Miquel. Una bona col·lecció.
Distancia recorreguda: 61 km
Desnivell positiu acumulat: 1.300 m

Cap comentari:

Publica un comentari